Otmica mesne zajednice – kako su tekli i prošli izbori za MZ Futog održani 13. juna 2021.

Za izbore smo saznali putem društvenih mreža. Dvoumili smo se da li da izađemo na njih. Trudili smo se da razmislimo o svemu što dobijamo i gubimo ovim angažovanjem. Ovo je kratak sažetak svega što smo prošli i primetili.

Neinformisanost stanovništva o postojanju izbora.

Neznanje stanovništva o načinu na koji se odvijaju izbori za MZ i načinu glasanja.

Neznanje stanovništva o uređenju i načinu na koji bi trebalo da bude organizovana MZ.

Protivzakonite radnje od samog početka do kraja (ucene, pretnje, potkupljivanje, zastrašivanje, lobiranje ispred biračkog mesta, korišćenje spiskova i uznemiravanje stanovništva učestalim telefonskim pozivima, ometanje naših pokušaja informisanja vađenjem flajera iz poštanskih sandučića sugrađana).

Nakon što smo doneli odluku da izađemo na izbore, svesni da ih teško možemo dobiti, krenuli smo u sakupljanje potpisa podrške za kandidaturu. Ovo je proces koji je trajao par dana s obzirom da smo i pored privatnih obaveza, obilazili komšije i objašnjavali o čemu se radi. Komšije su nas podržale i naša kandidatura je prihvaćena. Rešili smo da o ovome informišemo komšije sa naše izborne jedinice putem društvenih mreža i flajera. Odradili smo pripremu flajera i u dva dana podelili flajere po našoj izbornoj jedinici. Sreli smo se i sa našim protivkandidatima sa kojima smo razmenili flajere i popričali. Sreli smo se i sa jednim aktivistom koji je vadio naše flajere i ubacivao flajere protivkandidata. Sreo sam komšinicu protivkandidata koja je pravila svoju listu sigurnih glasova i u šali pitao: “Jel moguće da smo konkurencija?”

Da, znali smo šta se događa, bili smo na terenu a bili smo i u komunikaciji sa jako puno ljudi koji nas podržavaju…

Lista kandidata je javno objavljena dva dana pred izbore. Nismo znali koji smo broj na listi do tada. Naša konkurencija je imala uveliko odštampane flajere sa brojevima i početnu prednost na samom startu. Na listama smo se našli kao jedini protivkandidati i bili smo svesni da će sav fokus izbora biti na našem izbornom mestu.

Aktivisti SNS-a sa ukradenim i iscepanim flajerima kandidata Futoške inicijative

Dan izbora je i rano ujutru dobijam poziv našeg predlagača da ne može ući na biračko mesto jer nema rešenje o predlagaču. Nismo znali da je ovo potrebno, referent mesne zajednice Futog, Radomir, nije nas infomisao o ovome iako nam je lično predao kandidature i bio u direktnoj komunikaciji sa nama. Nas četvorica smo otišli do MZ kako bismo zatražili potrebno rešenje koje smo nakon nekog vremena i dobili. Otišli smo na biračko mesto i naš predlagač je primljen da posmatra izborni proces.

Rano ujutru je počelo okupljanje SNS aktivista, predlagača, kandidata, odbornika, posmatrača i to na samom ulazu biračkog mesta. Na biračkom mestu je od profesionalizma ostala samo gluma. Krenula je mašinerija da vrši pritisak, da lobira i potkupljuje. Mi smo doneli odluku da ne budemo prisutni ispred biračkog mesta i pridržavamo se svih zakonskih propisa.

Tenzija, licemerje, pritisak, i strah su se mogli osetiti u vazduhu po svim informacijama koje su dolazile do nas. Znali smo čemu ovo vodi! PIROVA pobeda koju je odnela SNS konkurencija je mnogima otvorila oči! Mnogo toga smo naučili i stekli bogato iskustvo ovim izbornim procesom.

OGROMNU zahvalnost upućujem svima vama koji ste nas podržali i izašli na ove izbore! HVALA vam što ste sa nama sve ovo prošli! Zajedno smo naučili puno. Prenesite vašim komšijama ovo što ste videli i naučili, popričajte i angažujte se.

Dalibor Ćalić (Predsednik UG Futoška inicijativa)

Leave a comment

×