Vazduh Futožanima

Klimerko je mali uređaj (merna stanica) koji meri kvalitet vazduha. Podaci koje očitava su zagađenost u PM česticama, vlažnost, temperatura i vazdušni pritisak. Klimerko je nastao 2018 godine kao projekat na DESCON 4.0 takmičenju kao pobednički proizvod. Sve vezano za pitanja oko klimerka možete pogledati ovde.

Cilj Udrženja građana Futoška inicijativa je da postavimo nekoliko ovakvih uređaja po Futogu kako bismo mogli pratiti kvalitet vazduha koji udišemo. Očitavanja su svima javno dostupna kroz aplikaciju za android mobilne telefone pod nazivom VAZDUH GRAĐANIMA ili na sajtu klimerko.org.

Napravite svoj klimerko uređaj i budite deo sve veće zajednice. Detaljno uputstvo, objašnjeno korak po korak možete pogledati ovde.

Indeks zagađenja u Republici Srbiji možete pogledati ovde.

Evropski indeks zagađenja i tablicu možete videti ovde.

Šta su PM2.5 i PM10 čestice? PM (particular matter) ili suspendovane čestice jesu veoma male čestice koje su tečnog ili čvrstog agregatnog stanja i nalaze se u zagađenom vazduhu. Od njih su posebno opasne one koje mogu lako da dođu do najdubljih delova pluća, a to su PM2.5 i PM10 čestice. Broj pored oznake PM označava prečnik čestice, a opisno rečeno ove čestice su manje od 1/7 debljine prosečne ljudske dlake.

Kako mogu videti rezultate merenja konkretne klimerko merne stanice na mapi? Konkretne informacije o nivou zagađenja vazduha mogu se videti zumiranjem mape i klikom na svaki pojedinačni Klimerko uređaj.

Kako ove čestice nastaju? Većina njih nastaje tokom različitih procesa sagorevanja i izduvnih gasova koji nastaju nakon istih (termoelektrane, livnice, dizel gorivo, čeličane, spaljivanje smeća…).

Kako se čitaju podaci sa mape? Dva ili više uređaja koji su geografski blizu mogu se grupisati – tako da onda mapa pokazuje srednju vrednost i boji 2 ili više grupisana uređaja. Ako kliknete na njih i zoomirate – onda ćete moći pročitati pojedinačne vrednosti na mapi a detaljnije na levom meni-u takođe.

×